85 jaar Oranje Comité Diepenveen!

Dit jaar viert Oranje Comité Diepenveen zijn 85ste verjaardag. Daarmee zijn we ruim ouder dan de huidige koning, die wordt dit jaar pas 54. In ons bestaan hebben we al vele verjaardagen van de vier koningen en koninginnen mogen vieren met het dorp. We zijn in 1936 opgericht, toen was Wilhelmina koningin. Op de eerste foto zie je haar op Koninginnedag 1937.

Daarna hebben we feest gevierd voor Koninginnen Juliana en Beatrix en zo zijn we nu bij Koning Willem-Alexander. Die viert graag lang feest en heeft zijn dag uitgebreid met de Koningsspelen voor de jeugd van de basisscholen.

Het oranjecomité zelf regelt ook meer activiteiten dan alleen op de dag van de koning, wij organiseren ook de Lichtjeswandeling in de donkere dagen voor Kerst. In onze statuten is vastgelegd dat het ons doel is om de bewoners van Diepenveen meer met elkaar in contact te brengen, onder meer door de organisatie van activiteiten.

 

Op Koningsdag begint de dag traditiegetrouw met een aubade, de groet van de Diepenveners aan het Koningshuis. Vroeger vond die aubade plaats bij de Juliana- en Bernhardboom. Die staat nog altijd aan de brug over de wetering, op de hoek Dorpsstraat en Schildersstraat, bij de voormalige garage Riemersma. In 2013 is daar voor het laatst de groet gebracht aan het koninklijk huis. En vanaf toen is de Koningslinde voor het Kulturhus en het Hof van Salland in gebruik genomen. Ook dit jaar zal daar de vlag gehesen worden, zonder de gebruikelijke festiviteiten dit keer, zonder de muzikanten van Sempre Crescendo die er altijd bij zijn om het Sallands volkslied te begeleiden. Van veel langer geleden weten we dat de schooljeugd voor de aubade naar het gemeentehuis van Diepenveen trok, zie de laatste foto.

 

Dit jaar is het een speciaal feest, niet allemaal samen op de braderie of op het oranjeplein, maar we kunnen wel tegelijk activiteiten doen. Vorig jaar zijn we overdonderd door de gebeurtenissen, dat we ons als 85-jarige niet zomaar uit het veld laten slaan bewijzen we dit jaar. Hou deze website in de gaten voor meer informatie en volg ons ook op facebook, twitter en instagram.

Samen kleuren we Diepenveen Oranje, ook dit jaar.